A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2008. szeptember 28., vasárnap

A szemészetről

A szemészet egyike a legrégebbi orvosi diszciplínáknak.
Hammurabi törvénykönyve említést tesz a hályogszúrásról. Hippokrátész 24 szembetegség leírását adja meg. A középkorban elkészül az első pápaszem, a XIX. században lerakják a modern kori szemészet alapjait, ma pedig a szemészet a mikrosebészeti technikák úttörője.
A szembeteg ember nem beteg a szó szoros értelmében, de látásának zavara kétségbeejtő tud lenni és az életminőséget nagy mértékben ronthatja.
A szembeteget gyógyító orvos tevékenységére többszörösen is igaz, hogy betegét egész emberként, a legnagyobb odaadással kell gyógyítania.

Kedves Olvasó!


Látásunk és annak megőrzésének fontosságát szólások és közmondások tucatjai hangsúlyozzák ki, hiszen a szemünk biztosítja a külvilágból származó információk megszerzésének csaknem háromnegyedét.
A látószerv épsége, egészsége számunkra, látó emberek számára, természetes, magától értetődő dolog, és amikor valamilyen panasszal fordulunk a szemorvoshoz, hasonló módon várjuk el az azonnali segítséget, hisz "nekem jól kell látnom, mert...".
Nem megsértve ezzel senkit, de kijelenthető, a takarító személyzettől az államfőkig, mindenkinek jár a jó látás adottsága.
De vajon mindent megteszünk ennek érdekében?
Rendszeresen járunk ellenőriztetni látószervünket, vagy csak akkor megyünk szakemberhez, ha baj van?
Elegendő-e csak egy optometrista által szemüveg rendelése során végzett látásvizsgálat időnként? Megbízhatok-e az orvosomban, az általa végzett ellátás szakszerűségében?
A válaszokat sok egyéb információ mellett a következő hozzászólásokból megtudhatják.